Moja lista blogów

środa, 5 stycznia 2011

Kapuśniak na wędzonych żeberkach

















Za oknem zima, więc kapuśniak na żeberkach jest jak najbardziej na miejscu. Pyszna rozgrzewająca ciało i ducha zupa, która sama w sobie jest tak kaloryczna ,ze nie musimy już robić drugiego dania.
Poza tym ja mam wrażenie, że taki kapuśniak najbardziej smakuje właśnie w zimie, gdy mróz i śnieg na dworze…

około pół kg kiszonej kapusty
4  ziemniaki
1 duża marchew
1 duża cebula
1  pietruszka
kawałek selera
1-2 suszone  grzybki
wędzone żeberka  albo kawałek wędzonej ogonówki czy szynki
pieprz, mielony kminek
ziele angielskie
2 liście laurowe

Do garnka wlać 2,5 l wody albo bulionu, włożyć wędzone żeberko i gotować przez 15 minut. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ciut pieprzu .Marchew, pietruszkę, seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce - na grubych oczkach. W tym czasie posiekać kapustę kiszoną i gotować do miekkości w drugim garnku. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i i wrzucić do gotujących się warzyw. Gdy kapusta jest już miękka łączymy 2 wywary.
Cebule pokroić , wrzucić na patelnię i podsmażyć. Dodać łyżkę mąki , zamieszać i taką zasmażkę wrzucić do zupy. Zagotować. Doprawić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz