Moja lista blogów

wtorek, 21 kwietnia 2009

Zapiekanka z ryżu




Zapiekanka ryżowa ,czyli co lekkiego na obiad ..
· 1 szkl ryżu
· ok. 30 dag warzyw (marchew,groszek,brokuł,kalafior) lub mrożonki
· 20 dag szynki
· ok. 10 dag startego żółtego sera
· 2 jajka na twardo
· ulubione zioła(bazylia,oregano itp.)
· sól,pieprz, vegeta,papryka – do smaku
· 2 łyżki masła


Ryż ugotować w 1,5 szklanki wody z dodatkiem łyżki masła. Umyte i obrane warzywa pokroić w kostkę, poddusić z resztą masła i w małej ilości wody

Warstwą ryżu wyłożyć żaroodporne naczynie, przełożyć warzywami i szynką, pokrojonymi jajkami,posypywać serem. Czynność powtórzyć kilkakrotnie.
Zapiekać w piekarniku przez ok. 20 min.

7 komentarzy:

  1. ciekawa! ja zawsze jadłam zapiekankę ryżową jedynie w wersji na słodko, a Twoja wersja bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi bardzo ciekawie :) Wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. aga na slodko to u mnie w domu nie lubia ..niestety :( ale taka wersja to jak najbardziej

    majufka koniecznie wypróbuj jest smaczne i takie bardziej dietetyczne ...mysle ..

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie zapiekanki są bardzo dobre. Sama często robię różne...tak bez przepisu, bo w zasadzie można dodać do nich to co sie lubi najbardziej. A, i są pożywne :) Twoje składniki brzmią pysznie, nie próbowałam jeszcze takiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bo takie skladniki akurat miałam w lodówce :) :) i masz racje zawsze wychodzi jakies pyszne danko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy ja dobrze widzę na zdjęciu szparagi? skąd miałaś:>? ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. aga ..z mrozonki :) mialam zamrozone z tamtego roku :)

    OdpowiedzUsuń